De stijd aan gaan met obesitas

Wanneer je ernstig overgewicht hebt, is er sprake van obesitas. Er is dan sprake van zoveel opgehoopt vet dat dit een negatief effect heeft op de gezondheid. Personen met een BMI hoger dan 30 worden als obees beschouwd. Obesitas leidt tot een korte levensverwachting en verlaagd ook de kwaliteit van leven. Tevens loop je een verhoogd risico op verschillende ziekten. Denk hierbij aan hartaandoeningen, diabetes 2, astma en artrose. Obesitas ontstaat door te weinig lichaamsbeweging en teveel voedsel tot je nemen. Ook speelt genetische aanleg een rol bij obesitas. Maar er ligt ook een psychische oorzaak aan ten grondslag. Waarom heeft de ene persoon namelijk wel obesitas en een ander persoon niet.

Behandelingen

Obesitas is een groot probleem voor de maatschappij en helaas niet makkelijk op te lossen of aan te pakken. Mensen met obesitas weten heus wel dat ze niet goed bezig zijn en bijvoorbeeld een ander eetpatroon moeten gaan volgen. Maar vaak lukt het hen zelf niet om dit op eigen houtje aan te pakken. Daarom is het aan te raden dat ze een behandeling gaan volgen. Deze behandeling zorgt ervoor dat de patiënt een gezond en verantwoord eetpatroon gaat volgen en zijn levensstijl verandert. Dit houdt in dat er per dag 3 maaltijden en 2 tussendoortjes worden genomen, voldoende water wordt gedronken en voldoende wordt bewogen. Doordat dit onder behandeling gebeurt worden de patiënten op een verantwoorde manier begeleid. Zo vindt er van tevoren altijd een medisch onderzoek plaats en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Doordat er tijdens de behandeling begeleiding plaats vindt voelen de patiënten zich gesteund.

Vergoeding zorgverzekeraars

Obesitas wordt gezien als volksziekte nummer 1. De zorgverzekeraars beseffen zich dit maar al te goed. Ze bieden bijvoorbeeld preventieve zorg aan door middel van preventieve cursussen gericht op sportmedisch advies. Ook worden consulten van diëtisten bij sommige zorgverzekeraars vergoed. Wanneer er een bypass of maagband nodig is, wordt dit volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding geldt in principe alleen bij morbide obesitas (zeer ernstige overgewicht). Verder wordt dieetadvies ook vanuit de basisverzekering vergoed en kan je je hier ook aanvullend voor verzekeren. Neem contact op met je zorgverzekeraar welke mogelijkheden zij jou bieden.

Op zoek naar een dieet? Neem dan eens een kijkje bij de top 10 beste diëten. Ik weet zeker dat je hier geinspireerd wordt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *