Krijg je podotherapie vergoed?

Als je last hebt van pijn in je voeten, enkels, knieen, rug of heupen, kan een podotherapeut uitkomst bieden. Een podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit het afwijkend functioneren van jouw voet en/of looppatroon. Ook behandelt een podotherapeut huid- en nagelaandoeningen en geeft hij preventief advies.

Wat doet een podotherapeut

Tijdens het onderzoek worden er diverse vragen gesteld, zodat de podotherapeut een duidelijk beeld krijgt van de klachten. Ook wordt er gekeken naar de bewegingsmogelijkheden van de voet, en worden pijnklachten gelokaliseerd. Daarna wordt de stand van de voeten bekeken en door middel van een podoscoop wordt de drukverdeling van de voeten bekeken. Tot slot kijkt de therapeut naar het looppatroon en worden schoenen en slijtage hiervan bekeken. Wanneer blijkt dat er podotherapeutische zolen de oplossing bieden, wordt er een afdruk gemaakt van de voeten. Aan de hand van de scan worden de zolen speciaal op maat gemaakt.

Oorzaken voetklachten

Zo’n 80% van de mensen hebben problemen met de manier van lopen. Hieruit ontstaan klachten, die een podotherapeut wilt voorkomen. Hij behandelt zijn patienten met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een niet goed functionerende voet. Er zijn diverse te noemen, bijvoorbeeld een lichamelijke oorzaak door beenlengteverschil. Maar ook een ingegroeide teennagel kan leiden tot een voetblessure, of iets heel anders zoals sporten. Mocht je een blessure hebben opgelopen door bijvoorbeeld hardlopen, controleer dan ook altijd je hardloopschoenen. Het kan zijn dat jouw schoenen niet voldoende steun geven voor jouw manier van lopen. Of dat de hardloopschoenen niet over de juiste demping beschikken. Kijk hier snel verder voor de beste hardloopschoenen.

Basisverzekering

Alleen wanneer je een diabetische voet hebt die een verhoogd tot zeer verhoogd risico heeft op het ontstaan van wonden, wordt podotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. In alle andere gevallen geldt dat er geen vergoeding plaatsvindt vanuit de basisverzekering.

Aanvullende verzekering

Je kan je aanvullend laten verzekeren voor podotherapie. Hier is jouw eigen risico niet van toepassing. Let er wel op dat bij sommige verzekeraars de vergoeding voor podotherapie samenvalt met de vergoeding voor steunzolen of andere voethulpmiddelen. Dit betekent dat er een maximale vergoeding is voor zowel de therapie als voor de geadviseerde hulpmiddelen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *