De opstal- en inboedelverzekering

Als huiseigenaar heb je als het goed is meerdere verzekeringen afgesloten. De belangrijkste verzekeringen zijn de opstalverzekering en inboedelverzekering. In deze blogpost leggen we uit waar voor je jezelf verzekerd en wat je vergoed krijgt.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering – ook wel bekend onder woonhuisverzekering – verzekerd jouw huis tegen schade veroorzaakt door storm, brand en inbraak. Deze verzekering gaat in op de dag dat de woning wordt opgeleverd en is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. Onder de opstal valt de woning en alle onroerende goederen die bij het huis horen. Denk dus ook aan de schuur, schutting, leiding, zonnepanelen, sanitair en de centrale verwarming. Wanneer je een opstalverzekering afsluit moet de waarde van de opstal worden berekend. We zien de laatste jaren vaak dat er voor een standaardbedrag wordt verzekerd.

Wil je stormschade laten vergoeden door de verzekeraar? Er geldt dan wel dat vanaf windkracht 7 de schade wordt vergoed. Denk aan schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een boom die door de storm op je huis is gevallen, lekkage aan je dak of afgewaaide dakpannen. Meld de schade direct aan je verzekeraar, want zij helpen je verder en sturen een expert van de verzekeraar of een tussenpersoon. De schade moet eerst worden opgenomen namelijk, en dan pas wordt het hersteld. Bel dus niet meteen de dakdekker, maar wacht tot je een seintje hebt gekregen.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekerd de roerende zaken die tot een particuliere huishouding horen. Zonwering en fietsen vallen ook onder de verzekering. Wanneer de inboedel beschadigd raakt door inbraak, brand of lekkage keert de inboedelverzekering een vergoeding uit. Ook hier geldt, net als bij de opstalverzekering, dat je de inboedel voor een standaardbedrag verzekerd.

Niet alle lekkages vallen onder de inboedelverzekering. De lekkages die er wel onder vallen, zijn lekkages veroorzaakt door een leidingbreuk, verstopping, neerslag en bij een waterbed of aquarium. Wanneer de lekkage ontstaan is door slechte kitnaden, grondwater, dijkdoorbraak of openstaande ramen en deuren, dan wordt de ontstane schade helaas niet vergoed.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *